Varusschlacht im Osnabrücker Land - Museum und Park Kalkriese

De legendarische Varusslag

Museum Park Kalkriese: tastbare geschiedenis

Museum Park Kalkriese ligt niet zomaar op deze plek. Hier in het Osnabrücker Land zouden in het jaar 9 na Christus drie Romeinse legioenen onder leiding van de Romeinse veldheer Varus door de Germaanse troepen van Arminius (ook wel Hermann de Cherusker genoemd) zijn verslagen. Deze legendarische Varusslag maakte voorlopig een eind aan de opmars van de Romeinen naar het noorden. Naast de vaste presentatie over de Varusslag, worden regelmatig spraakmakende wisseltentoonstellingen over archeologische thema´s getoond.

De legendarische Varusslag

Over de Varusslag bestaan veel legendes. Wat is er echt gebeurd 2000 jaar gelden? In de tentoonstellingen worden geschiedenis en onderzoek gepresenteerd. Wat is er gevonden bij archeologische opgravingen en wat kunnen we daaruit concluderen? Welke rol speelt natuurwetenschappelijk onderzoek bij de reconstructie van deze historische gebeurtenis? Natuurlijk worden er ook archeologische vondsten getoond die rondom Museum Park Kalkriese zijn opgegraven. Het spectaculairst is ongetwijfeld het ijzeren masker van een Romeinse ruiter.
De tentoonstelling wekt de geschiedenis van deze regio, het Imperium Romanum en de Germaanse stammen die hier vroeger woonden tot leven. Door de spannende presentatie is het museum bij jong en oud populair.
Het museum biedt rondleidingen aan door zowel de vaste presentatie als de wisseltentoonstellingen. Het is ook mogelijk om een Nederlandstalige gids te boeken. Er worden speciale rondleidingen voor gezinnen mit kinderen, senioren en mensen met een verstandelijke beperking aangeboden.

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Venner Straße 69