Felix-Nussbaum-Haus / Kulturgeschichtliches Museum

Een spraakmakend museum

Felix Nussbaum Haus en het Kulturgeschichtliches Museum in Osnabrück

Het middelpunt van het 'museumareaal' in Osnabrück is het Felix-Nussbaum-Haus met de grootste collectie van de Joodse schilder Felix Nussbaum, die in deze stad geboren werd. In het Cultuurhistorische Museum zijn naast de stadsgeschiedenis ook schilderijen van Nederlandse meesters en prenten van Dürer, oude Egyptische schatten en waardevolle munten te zien.

Een spraakmakend museum

Het Felix-Nussbaum-Haus is niet alleen vanwege de interessante tentoonstellingen een bezoek waard. Het is gebouwd naar een ontwerp van de bekende Amerikaanse architect Daniel Libeskind. In de voor hem typische stijl met veel spitse, asymmetrische vormen ligt het museum tegen het Cultuurhistorische Museum uit de 19e eeuw aan.
Het gebouw heeft 'ruimtes tegen het vergeten'. Libeskind heeft een ruimtelijke context geschapen waarin de tragische verbinding van leven en werk van Nussbaum zichtbaar wordt. Hij is vermoord in Auschwitz. De stad Osnabrück draagt de schilder een warm hart toe en heeft de afgelopen jaren een collectie met meer dan 200 kunstwerken van Nussbaum opgebouwd.
Het Kulturgeschichtliches Museum bezit een aantal interessante collecties. Bijvoorbeeld een collectie over de Vrede van Westfalen, met portretten, medailles en prenten over dit belangrijke historische feit waarmee een einde kwam aan de Dertigjarige Oorlog. Naast de permanente collectie worden in beide musea ook wisseltentoonstellingen gepresenteerd.
Graag worden rondleidigen volgens afspraak ook in het Nederlands door Het Felix-Nussbaum-Haus geoffreerd. Bovendien bestaat de mogelijkheid om speciale rondleidingen met betrekking tot de architectuur te boeken.

Soort: Kunstmuseum
Adres: Lotter Straße 2