• Nederlands
  • Deutsch

Etty Hillesum Centrum

Etty Hillesum: onconventioneel en scherpzinnig

Omschrijving:

Etty Hillesum Centrum in Deventer: Beter Samenleven

In het Etty Hillesum Centrum, gevestigd in de eerste synagoge van Deventer, vindt u twee vaste exposities, de twee bronnen van het centrum. Eén is gewijd aan Etty Hillesum, de Joodse vrouw die in de Tweede Wereldoorlog een indrukwekkend dagboek schreef. Daarin schrijft ze onder andere over tolerantie en vergeving, waarden die zeer actueel zijn. De andere tentoonstelling gaat over het verdwenen Joodse leven in Deventer. Een dynamisch overzicht van families, sociaal leven en bedrijvigheid. En hoe komt het dat dit leven uit de stad verdwenen is?
Samen geven de exposities de inspiratie voor de missie van het EHC: een bijdrage leveren aan bewust en respectvol met elkaar samenleven. Activiteiten zijn oa: educatie aan jaarlijks ruim 100 schoolklassen, anti-discriminatievoorziening, struikelstenen project, lezingen en voorstellingen. Kernwoorden zijn tolerantie en anti-discriminatie, voor iedereen is er een plek onder de zon.
 

Etty Hillesum: onconventioneel en scherpzinnig

De in 1914 geboren Etty Hillesum is vooral bekend vanwege haar dagboeken die ze tussen maart 1941 en oktober 1942 heeft bijgehouden. Daarin ligt aanvankelijk het accent op haar persoonlijke ontwikkeling. Later gaan de oorlog en de Jodenvervolging een steeds belangrijkere rol spelen. Etty Hillesum probeert actief een levensopvatting en levenswijze te vinden die bij haar past. Ze gaat daarvoor ook te rade bij vrienden en bij filosofen, Russische schrijvers en vooral bij de dichter Rilke. ‘Men zou een pleister op vele wonden willen zijn’ is één van haar uitspraken.


In kamp Westerbork was ze een aantal maanden actief als vrijwilligster om de geïnterneerde Joden te helpen. Vanuit dit kamp doet ze in enkele lange brieven op indrukwekkende wijze verslag van de omstandigheden daar. Ze weigert onder te duiken en op 7 september 1943 wordt zij met haar familie naar Auschwitz gedeporteerd. Etty Hillesum overlijdt daar op 30 november 1943. Haar dagboeken en brieven zijn ook in deze tijd, verrassend actueel en zijn in meer dan 15 talen vertaald.

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Roggestraat 3
Postcode en plaats: 7411 EP Deventer
Regio: Salland
Land: Nederland
Tel: +31 (0)570-641003
Web: www.ettyhillesumcentrum.nl